Şenpiliç Yatırımlarına Devam Ediyor

Şenpiliç Yapı İşleri Birimi, Şenpiliç, Şenola Tarım ve Gürşen Gayrimenkul firmalarımızın ülke genelindeki yatırımlarını, tadilat ve renovasyon işlerini sürdürüyor. Başarılı iş süreçlerine imza atan birimimiz şu anda Adana Kuluçkahane ve Gürşen Gayrimenkul Başakşehir Akaryakıt ve Ticari İşyeri yatırımlarını başarılı şekilde yürütüyor.

Şenpiliç Yapı İşleri Müdürü Serhat Yasin Tiryaki, tavukçuluk yatırımlarında her tesisin yer seçiminde kendine has kuralları bulunduğuna dikkat çekiyor. Serhat Tiryaki ile Şenpiliç’in devam eden projelerini, gıda sektöründe inşa edilen yapılarda olması gereken özellikleri, şirket olarak yaratılan istihdam olanaklarını ve 2021 yılı hedeflerini konuştuk.

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

1999 yılında Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun oldum. 2002 yılında bir arkadaşımdan Şenpiliç’in Söğütlü / Sakarya’da yapacağı kesimhane inşaatına Kontrol Mühendisi aradığı bilgisini aldım, işe başvurdum bu şekilde Şenpiliç’te çalışmaya başladım.

Sorumluluk alanlarınız nelerdir?

Yapı İşleri Birimi olarak; Şenpiliç, Şenola Tarım, Gürşen Gayrimenkul firmalarının Türkiye genelindeki yeni yatırımları, tadilat ve renovasyon işlerini takip ediyoruz.

Şenpiliç olarak devam eden projeleriniz nelerdir?

Ana iş kalemi olarak Adana kuluçkahane yatırımı ve Gürşen Gayrimenkul Başakşehir akaryakıt ve ticari iş yeri yatırımlarımız devam ediyor. Ayrıca Sakarya, Bilecik, Eskişehir, Kadirli ve Osmaniye’de bulunan çeşitli tesislerimizde tadilat, ilave, bakım ve onarım işlerimizi sürdürüyoruz.

Gıda sektörüne yönelik inşa edilen yapıları diğer yapılardan ayıran özellikler neler?

Yaptığımız yapılar genel olarak tarım ve endüstri yapıları. Dolayısı ile çok komplike binalar yapmıyoruz. Ancak her işte olduğu gibi bizim yapılarımız da üretim prosesine uygun olarak inşa ediliyor. Örneğin bir damızlık kümes yatırımını dizayn ederken yapıları saha içine mümkün olduğunca minimum araç girecek şekilde dizayn ediyoruz. Yine bir kesimhane yapacaksak, ulusal ve uluslararası gıda üretim standartlarını karşılayacak şekilde dizayn etmemiz gerekiyor. Bir gıda firması olarak yaptığımız yapıları hem ilgili deprem yönetmeliği ve standartlara uygun olarak, fen ve sanat kurallarına göre yapıyoruz hem de bağlı bulunduğumuz ve sorumlu olduğumuz Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gibi kurumların ilgili kanun, yönetmelik, usul ve esaslarına uygun olarak, TSE, İSO, HELAL gibi kalite kontrol kurumların içtihatlarına göre yapıyoruz.

Avantajları ve dezavantajları neler?

Avantajlarına bakacak olursak; Bu tip yapılar çok komplike olmayan ve kısa sürede tamamlanıp üretime ve istihdama açılabilen yapılardır. Ayrıca tarım ve hayvancılık yatırımları konusunda devletimizin hassasiyeti nedeni ile yatırımların yasal izinleri hızlı bir şekilde alınabiliyor. Dezavantajlara geldiğimizde ise gıda, tarım ve hayvancılık yapıları gerek proses gerekse üretim yapısı itibari ile kısa sürede yıpranıyor. İlave bakım ve tadilat masrafları çıkarıyor. Ayrıca bu tip tesisler bir mermer fabrikası veya demir çelik işleme tesisine benzemiyor. Ortaya çıkabilecek olan olası tadilat ve tamiratları tesislerin işleyişini durdurmadan hızlı bir şekilde bitirmeniz gerekiyor. Yine kesimhaneler sadece haftanın bir günü ve senede sadece dini bayramlarda 2-3 gün duruyor. Fabrika içi tadilat işlerinin bu kısıtlı sürede yapılması gerekiyor. Bu da 24 saatlik süreçte kalabalık ekipler ile çalışmak anlamına geliyor.

Sektörde kalifiye eleman sorunu var mı?

Her sektörde olduğu gibi bizim sektörümüzde de bu sorun var. Özellikle usta ve kalfa seviyesinde yeni yetişen eleman sayısı az. Yeni nesle inşaat sektörü ağır ve zor geliyor. Sonraki dönemlerde bunun etkisini daha da çok göreceğiz. Bir de bu işin teknik eleman boyutu var. Yeni mezunlar üniversitelerden çok az donanımla mezun oluyor ve bu bilgi eksiklerini sektörde çalışırken elde etmeye çalışıyorlar. Bu da teknik elemanları itibarsızlaştırıyor. Hâlbuki teknik elemanların daha öğrencilik zamanlarında bu eksiklerini gidermeleri gerekiyor.

Arazi seçiminde dikkat ettiğiniz özelliklerden bahseder misiniz?

Tavukçuluk yatırımlarında her bir tesisin yer seçiminde kendine has kuralları bulunuyor. Örneğin damızlık kümeslerin mümkün olduğu kadar kırsalda, insan ve araç trafiğinden uzak, izole bölgelerde olmasını istiyoruz. Kesimhane yer seçimlerinde ise en önemli etken proses kullanımı için yeterli ve kaliteli suyun olmasıdır. Yeterli su olmadan bir kesimhaneyi çalıştıramazsınız. Yem fabrikası yer seçiminde de mümkün olduğu kadar hizmet ettiği kümeslere göre merkezi konumda, ulaşım ağlarına yakın bölgeleri tercih ediyoruz.

Gelecek projelerinizden ve 2021 yılı hedeflerinizden bahseder misiniz?

Öncelikle elimizdeki işleri bitirip, hizmete açılmasını sağlayacağız. Sonraki dönemde ise halen yazışmaları ve resmi izin prosedürleri devam eden damızlık çiftlik inşaatı ve soğuk depo projemizi tamamlayacağız.

Gerek personel istihdamı gerekse personel alımı ile yatırım yaptığımız bölgelere canlılık getiriyoruz.

Her yeni proje beraberinde yeni bir istihdam kaynağı yaratıyor. Hayat verdiğiniz projeleri bu yönüyle de değerlendirir misiniz?

İnşaat sürecinden başlayarak personel istihdamı konusunda yatırım yaptığımız bölgelere canlılık getiriyoruz. Hatta inşaat sürecinde çalışan bu personellerin çoğu tesis tamamlanınca normal üretim tarafına geçiyor ve bünyemizde çalışıyor.

Şu an inşaat sektörünün içinde bulunduğu durumu değerlendirir misiniz?

Son yıllarda yaşanan ekonomik sıkıntıların ve son yaşanan pandeminin en fazla etkilediği sektörlerin başında inşaat sektörü geliyor. İnşaat sektöründe en büyük maliyet belirleyicisi demir, çelik ve çimento birim fiyatları. Son iki yıl içerisinde bu kalemlerin birim fiyatları neredeyse ikiye katlandı. Bunun sonucu olarak inşaat malzemelerine gelen aşırı zamlar birim yapı maliyetlerinin aşırı derecede yükselmesine neden oldu ve bu da sektörümüzü olumsuz etkiledi, hatta durma noktasına getirdi. Tüm bu sıkıntılara karşın önümüzdeki dönemde sektörün toparlanacağını ve yukarıya doğru ivme kazanacağını düşünüyorum.

Comments are closed.

Navigate