Bayramlar Gelenekleriyle Güzel

Müslümanların 11 ayın sultanı olarak adlandırdığı Ramazan ayının sonunda kutlanan Ramazan Bayramı dini bir bayramdır. İslam dininde Hicri takvime göre onuncu ay olarak kabul edilen Şevval ayının ilk üç günü kutlanan Ramazan Bayramı, insanları kaynaştırması, yardımlaşma ve dayanışma duygularını ön plana çıkarmasıyla manevi bir mutluluk veriyor.

Büyük aile masalarında yenilen yemekleri, kırk yıllık hatır bırakan kahveleri kısaca bayramları bayram yapan gelenekleri içerisinde bulunduğumuz pandemi süreci nedeniyle bu sene de dilediğimiz gibi gerçekleştiremeyeceğiz. Sevdiklerimizin uzakta olsa da iyi olduklarını bilmekle yetineceğimiz bu Ramazan Bayramı’nın, ayrı geçirdiğimiz son bayram olmasını dileriz. Bu bayramda gerçekleştiremeyecek olsak da bayramları güzelleştiren her geleneği hatırlamaya devam edeceğiz.

Tüm İslam aleminin Ramazan Bayramı’nı en içten dileklerimizle kutluyoruz. Başta sağlık olmak üzere huzurla, mutlulukla nice güzel bayramlar geçirmemizi diliyoruz.

Kalabalık Aile Kahvaltısı

Bayram denildiğinde akla ilk olarak kalabalık aile ile yapılan kahvaltı geliyor. Anneanne, babaanne, dedeler, teyzeler, halalar, amca ya da dayılarla bir araya gelerek kalabalık bir masa etrafında gerçekleşen bayram kahvaltılarının yeri bir başka. Fırından yeni alınan ve dumanı üzerinde tüten ekmeğin kokusu eşliğinde gerçekleştirilen kahvaltı bayramın coşkusuna coşku katıyor.

Heycandan Uyutmayan Bayramlık Kıyafetler

Bayramları en unutulmaz kılan alışkanlıklardan biri de bayramlıklar. Bayram gelmeden önce çıkılan bayram alışverişinde alınıp, dolabın kapısına asılan bayramlıklar her zaman heyecan uyandırıyor. Güzel ve temiz giysilerle bayramı karşılaşmak bayrama ve ziyaret edilen kişilere gösterdiğimiz saygının ve özenin bir simgesi olarak kabul ediliyor.

Bayramlarda Öncelik Büyükler

Çok eski zamandan günümüze kadar bayramın birinci günü ziyaret günü olarak kabul edilir. En yakın aile büyükleri ilk gün, kademeli olarak nispeten daha uzak akrabalar ikinci ve üçüncü gün ziyaret edilir. Büyükler arasında ‘‘İşler nasıl gidiyor?’’ küçükler arasında ‘‘Okul ve dersler nasıl?’’ soruları döner durur. İçerisinde bulunduğumuz pandemi nedeniyle ziyaretlerimizi ileri tarihlere ertelemiş olsak da telefonla bile hatırlamanın ve hatırlanmanın değeri paha bbiçilemez.

Büyüklerin Elini Öpmek Saygı Anlamına Geliyor

Bayram ziyaretlerinin olmazsa olmaz geleneklerinden biri de büyüklerin elini öpmektir. Aile arasında bayramlaşmak için gerçekleştirilen el öpme geleneği asırlar öncesine dayanıyor. Büyüklerin elini öpüp, başımıza koyduğumuzda onlara ‘‘Başımızın üzerinde yeriniz var.’’ demiş oluyoruz. El öpme geleneği sadece bizlere özgü bir gelenek değil. Balkanlar, Ortadoğu ve Kafkasya gibi farklı coğrafyalarda da el öpme adeti, büyüklere olan saygı ve sevgiyi ifade etme, onları yüceltme anlamını taşıyor.

Şeker ve Kolonya İkram Ediliyor

Eve gelen misafire hoş geldin demek için ilk olarak kolonya ve şeker ikram ediliyor. Pandemi süreciyle birlikte şimdilerde hijyen için kullanılan kolonya belli ki artık sadece bayramlarda kullanılmayacak, evin demirbaşları arasında yer alacak. Ağzı tatlandırmak için ikram edilen şekerlerin modası ise hiçbir zaman geçmeyecek.

Tatlı ve Türk Kahvesi

‘‘Bir tatlı kahvenizi alırız.’’ sözü âdettendir. Bayram ziyaretlerinde özenle sehpanın kenarına konulan Türk kahvesi ve yanında ikram edilen tatlının eşliğinde sohbet daha da keyifleniyor. Tabiri caizse tatlı yiyip, tatlı konuşmak tam olarak bu durumu ifade ediyor. Günümüzde de bir hayli yaygın olan bu geleneğin, eskilerde ifade ettiği anlam biraz daha farklıymış. Eskiden kahvenin yanında mutlaka su getirilir; misafir, önce kahveyi alırsa tok, suyu alırsa aç anlamına gelirmiş. Bu da ev sahibinin misafirlerine yapacağı ikramı buna göre düzenlemesine olanak sağlarmış.

Harçlık Vermek Âdettendir

Bayramlarda harçlık verme alışkanlığının temeli Osmanlı Dönemi’ne dayanıyor. Osmanlı Dönemi’nde çocuklara verilen harçlığın duyulmasını istemedikleri için mendil içerisinde verirlermiş. Bu hareket zamanla gelenekselleşmiş. Günümüzde anneanneler, babaanneler ve dedeler, çocuklara harçlık yerine çeşitli hediyeler de alabiliyor.

Bayramlar en çok çocukları sever. Çocuklar da en çok bayramları… Bayram alışverişleri, alınan kıyafetler çocuklarda bayram coşkusu yaratır. Çocukların bayram sevincine sevinç katmak için küçük hediyeler ya da harçlıklar vererek onları mutlu edebilirsiniz.

Comments are closed.

Navigate