Güneşin yüzünü göstermesiyle birlikte nihayet özlediğimiz yaz ayları geldi. Bahçe ve balkon sezonu açılmaya başladı. Yaz denildiğinde akla ilk olarak mangal geliyor. Şimdi kolları sıvayıp mangal yakma zamanı.
Mangal, sevdiklerimizle güzel havanın, yeşilliğin tadını çıkarmak için güzel bir fırsat sunuyor. İster piknikte ister balkonda ya da evinizin bahçesinde hazırlayacağınız mangalın lezzetli olması için dikkat edilmesi gereken püf noktaları bulunuyor. Ateşin yakımından tavuğun marinasyonuna kadar her adımın dikkat edilmesi gereken ayrı bir detayı var.
Mangalda Kömür Seçimi
Tavuğun güzel bir şekilde pişmesi için iyi bir kömür kullanmak gerekiyor. İyi bir kömürün püf noktası yandığı zaman hemen küle dönüşmeyecek olmasıdır. Rengi parlak, ağır ve yandığında uzun süre köz kalan kömür kaliteli bir mangal kömürüdür. Ayrıca kuru ve iri parçalı olması gerekiyor. Kırıntı kömürler mangalda istenilen performansın gösterilmesini engeller.
Mangal Nasıl Yakılır?
Uzun süren bir ateş için adım adım ilerlemek gerekir. İlk iş olarak mangalın küllerini temizleyin. Kağıt ve gazete parçalarını buruşturarak mangalın içine yerleştirin. Aralarına çıta parçalarını dik bir şekilde koyabilirsiniz. Boş kalan yerlere mangal kömürü ilave edin. Bunu yaparken çıraların altının boş kalmasına özen gösterin. Bir kibrit ya da çakmak yardımıyla mangalı yakın. Kömürün eşit yanması için ateşi belirli aralıklarla yelleyin. Kömürler kıpkırmızı köz haline geldiğinde iri kömürleri hafifçe vurarak kırın ve ateşi eşit şekilde yayın. Mangal telini yerleştirin ve teli ikiye bölünmüş soğan ile kuvvetlice silin, pişirmeye başlayın.
Mangal Yakmanın Püf Noktaları
- Etleri mangal teline koymadan önce ateşin hazır olup, olmadığını kontrol edin. Elinizi ızgara teline yaklaştırın. Elinizi iki saniyeden fazla tutamıyorsanız mangal ateşiniz hazır demektir.
- Etin tele yapışmasını engellemek için mangal telini yağlayın.
- Tavuk etini pişirirken sık sık çevirin.
- Pişirdiğiniz etlerin suyunu kaybetmeme- si için çatal yerine maşa kullanın.
Lezzetli Tavukların Marine Sırrı
Mangalda lezzetli tavuk pişirmek için en az 6 saat önce marine edip buzdolabında dinlendirmeye bırakın.

Malzemeler:
- 4 çorba kaşığı yoğurt
- 2 çorba kaşığı soğan suyu
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı pul biber
Hazırlanışı:
Tüm malzemeleri geniş bir kabın içerisine ekleyip, harmanlayın. Harmanlama işleminden sonra tavukları içine ilave edip, masaj yaparak tavukların iyice sosa bulanmasına yardımcı olun. Soslanan tavukların üzerine streç film çekip, buzdolabında 6-8 saat dinlenmeye bırakın.
Mangalda Neler Pişirilebilir?
Mangalda etin yanı sıra başka ürünler de pişirerek sofranızı zenginleştirebilirsiniz. Mantar, patlıcan, biber, patates, domates, mısır gibi sebzelerin yanı sıra hellim peyniri de mangal üzerinde pişirebileceğiniz besinler arasında yer alıyor. Ayrıca yemek işlemini tamamladıktan sonra bakır cezvede hazırladığınız kahveyi mangalda pişirerek kahve keyfi yapabilirsiniz.
Patlıcan, domates, biber ve mantar gibi sebzeleri etlerden önce pişirin. Patlıcan ve biberi ateşe koymadan önce bir çatal yardımıyla farklı yerlerinden delin. Bu işlem sebzelerin patlamasına engel olacak.

Mangal Nasıl Temizlenir?
Mangalı temizlemek için birçok alternatif bulunuyor. Bunlardan iki tanesi oldukça popüler. İlk yöntem olarak soğanı kullanabilirsiniz. Soğanı ikiye bölüp, mangal telini soğanla ovun. Ardından sıcak su eşliğinde sabunlu süngerle temizleyebilirsiniz. İkinci yöntem olarak, kaya tuzunu deneyebilirsiniz. Mangal telini kuru bir kabın içine yerleştirin. Üzerine kaya tuzu dökün. Kaya tuzunu süngerin yumuşak kısmıyla iyice ovun. Tuz aşındırıcı olduğundan yağ lekelerini çıkarmaya yardımcı olur. Kullandığınız kaya tuzu da kuru olmalıdır. Bu aşamada henüz suyla temas ettirmemelisiniz.
Comments are closed.