Doğal kaynakların bilinçsizce tüketimi ve doğanın hor kullanılmasıyla ortaya çıkan küresel ısınmanın boyutları her geçen gün artıyor. Doğal kaynakların azalması, ozon tabakasının delinmesi ve mevsimlerin yer değiştirmesi gibi sorunların üzerine bir yenisi daha eklendi. Müsilaj sorunu ne kadar yanlış yolda olduğumuzu bir kez daha bizlere hatırlattı.
Küresel ısınma sadece ülkemizin değil dünyanın da gündeminde önemli yer tutuyor. Elindeki güzelliklerin değerini bilmeyen insanoğlunun bilinçsizce gerçekleştirdiği davranışlara doğa farklı yollarla tepki veriyor. Son olarak müsilaj sorunuyla isyan bayrağını çeken doğamız, kusan denizlerle tepkisini dile getirdi. Toplum arasında ‘deniz salyası’ olarak adlandırılan müsilaj, denizleri kullanılmayacak bir hale getirmekle kalmayıp, içerisinde yaşayan binlerce canlının da hayatını tehlikeye sokuyor.
Müsilajın oluşmasında küresel ısınma sonucu deniz suyu sıcaklığının yükselmesi, denizdeki durağanlık ve kirlilik rol oynuyor.
MÜSİLAJ NASIL OLUŞUYOR?
Biyolojik ve kimyasal birçok koşulun bir araya gelmesiyle oluşan fitoplankton adı verilen bitkisel canlıların aşırı çoğalmasıyla deniz sıcaklığı yükseliyor. Buna bağlı olarak bakteriyel aktivitelerin artması ‘sümüksü’, yapışkan bir yapının oluşmasına neden oluyor. Oluşan bu yapı denizin üstünü ve altını kaplıyor. Müsilajın oluşmasında mevsim sıcaklıkları, akıntı, tuz seviyesi ve kirlilik gibi birçok faktör rol alıyor.
İNSAN SAĞLIĞI İÇİN TEHLİKELİ Mİ?
Denizlerde yer alan birçok canlının yaşamını tehdit eden müsilaj, insanlar için de büyük tehlike yaratıyor. Müsilaj, kirlilik nedeniyle denizlerde her geçen gün artan civa, mangan, arsenik, demir, bakır, krom, çinko, kadmiyum ve kurşun gibi ağır metalleri bünyesine mıknatıs gibi çekiyor. İnsanlar bu suyla temas ettiklerinde ciltlerine yapışıyor ve dolaylı olarak bu ağır metallere maruz kalıyor. Bunun yanı sıra ciltte kızarıklık, kaşıntı, şişkinlik ve egzama gibi sorunlara neden olabiliyor. Bu sorunların bir kısmı vücutta kronik bir hal alabiliyor.
Halk arasında deniz salyası olarak bilinen müsilaj, son dönemde Marmara Deniz’ini tamamen kaplamasıyla gündeme geldi.
MARMARA DENİZİ’NDE SON DURUM
Birkaç hafta önce Marmara Denizi’nde ortaya çıkan ve çok kısa sürede neredeyse tamamına yayılan müsilaj sorunu gündemdeki yerini ve önemini korumaya devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘‘Marmara Denizi Eylem Planı’’ çerçevesinde başlattığı ‘‘Müsilaj Temizleme Seferberliği’’ tüm hızıyla devam ediyor. Bakanlığın yanı sıra başta büyükşehir olmak üzere birçok belediyenin de katılım gösterdiği çalışmalar, Marmara Denizi tamamen temizlenene kadar devam edecek. Gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi sahibi olmak ve canlı olarak izlemek isteyenler marmarahepimizin.com adresinden gelişmeleri anlık olarak takip edebilirler.
MÜSİLAJ SORUNUYLA İLGİLİ BİREYSEL OLARAK ALINACAK TEDBİRLER
Müsilaj sorununu ortadan kaldırmak için birçok devlet kanalı çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Bir daha böyle bir sorunla karşı karşıya kalmamak ve çalışmaların bir an önce sonuç vermesine destek olmak için bireysel olarak herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerekiyor.
- Çocuklara erken yaşta çevre bilinci kazandırılmalı. Doğaya zarar verecek hal ve davranışlardan uzak durmaları gerektiği öğretilmeli.
- Evsel atıklar denize dökülmemeli. Dökenlere mümkün olduğunca engel olunmalı.
- Yürütülen ‘‘Sıfır Atık’’ projeleri benimsenerek, israfın önüne geçilmeli.
- Özellikle plastik ürünler denize atılmamalı. Bu tür ürünler denizde yaşayan canlılar için tehlike oluşturuyor.
- Streç film, kağıt havlu, poşet, pipet, pet şişe kahve filtresi gibi tek kullanımlık ürünlerin kullanımı azaltılmalı. Kağıt kahve filtresi yerine, yıkanabilir kumaş filtre, streç film yerine saklama kabı, market poşeti yerine file, plastik pipet yerine cam pipet, kağıt havlu yerine yıkanabilir bezler kullanılmalı.
Müsilaj sorunu, özellikle denizin derinliklerindeki canlı ve cansız varlıkların yaşamlarını tehdit ediyor.
Comments are closed.