Şenpiliç Yetiştiricilerine Sahip Çıkıyor

Şenpiliç Adana bölgesi üreticilerinden Hasan Şahin’in sahibi olduğu Şahinkaya Hayvancılık Topaklı Çiftliği’nin toplam 110 bin adet üretim kapasitesi bulunuyor. Üretim tesislerinde teknolojik her imkandan yararlandıklarını söyleyen Hasan Şahin, hayvanların karşılanmasından yaşam alanlarının ısısına, içtikleri taze sudan ideal şekilde yemlenmelerine kadar sürecin her aşamasında aktif olarak yer aldıklarının altını çiziyor.

Şenpiliç ile tanışma hikayenizi anlatır mısınız?

Şenpiliç ile tanışmamız bizim girişimlerimiz ile başladı. Şenpiliç’in kurumsal bir firma olması bizim tercih etmemizdeki en büyük etken oldu. Biz farklı entegrelerle de çalışıyorduk. Ama o firmaların yem günü, hayvanın alınacağı ya da gireceği günler belli değildi. Bu süreçlerin sağlıklı yürütülmesinde sıkıntılar doğuruyordu. Şenpiliç’te bu süreçler çok planlı ve net. İşlerimizi belirli bir kurumsallıkta yürütebiliyoruz. Tüm bunlar bir araya gelince de Şenpiliç ile çalışmayı tercih ettik.

Şenpiliç’in bölgenize yatırım yapması üreticilere ne gibi avantajlar sağladı?

Şenpiliç’ten önce sektörde olup da durumu sıkıntılı olan entegreler vardı. Bu firmalardan bazıları da ekonomik sıkıntılara dayanamayarak iflas ettiler. O şirketlerin iflasları bizi büyük sıkıntılara sokabilecekken, Şenpiliç’in bölgemize gelmesiyle birlikte biz bu olumsuz süreçleri hiç yaşamadık. Bununla birlikte bölgemizde rekabet ortamı da oluştu.

Pandemi süreci tüm sektörler için oldukça zor şartları beraberinde getirdi. Siz bu dönemde ne gibi zorluklar yaşadınız?

Pandemi süreci tavuk üretiminde çok fazla zorluk yaşamadık. Arz-talep dengesi Şenpiliç tarafından çok iyi yönetildi. Ama buradaki başka üreticilerin diğer entegreler ile çeşitli zorluklar yaşadıklarını duyduk.

Şenpiliç, pandemi döneminde size hangi konularda yardımcı oldu?

Yetiştirici pandemiden etkilenmediği için ekstra bir desteğe ihtiyaç duymadı, biz de ekstradan üretimi değiştirecek bir pozisyon almadık. Normal üretimimize devam ettik.

Sizce iyi bir yetiştirici nasıl olmalı?

İyi bir üreticinin iyi bir ısıtma sisteminin olması, bozulan makinaları hızlı bir şekilde tamir ettirmesi ya da yenilerini alabilmesi gerekiyor. Bununla birlikte iyi bir yetiştiricinin teknolojiyi de yakından takip etmesi büyük önem taşıyor. Karşılama bu işin en önemli noktaları arasında. Pilicin ilk 20 günü nasıl geçerse son 20 günü de o şekilde geçiyor. Biz buna inanıyoruz. Piliçler belirli bir uzaklıktan geliyor. Gelir gelmez hemen suyunu, yemini hazırlıyor, içeride altlığımızı, betonumuzu yeterince ısıtmış halde tutuyoruz. Bu arada çok iyi gözlem yapıyoruz. Isıyı en iyi şekilde ayarlıyoruz. Ne fazla ne eksik. İlk 20 gün bu sıklıkları gevşeterek pilici rahatlatıyoruz. Son olarak da havalandırma süreçlerini çok iyi yönetiyoruz.

Eklemek istedikleriniz…

Biz burada birçok kümese göre farklı bir ısıtma sistemi kullanıyoruz. Sulu ısıtma sistemi. Hava üflemeli ısıtma sistemlerinde havayı homojen şekilde dağıtamıyoruz. Dağıtamadığımızda da piliçte dalgalanma gibi sağlık problemleri görülebiliyor. Sulu ısıtmalı sistemde bölgeler arasındaki ısıtma farkı en soğuk gecelerde bile 0.2-0.3 santigrat derece oluyor. Bu sistem enerji tasarrufu için de çok kullanışlı. Bunu tüm üreticilere tavsiye ediyoruz.

Comments are closed.

Navigate