Şehir yaşamında bahçeli ev pek mümkün olmasa da neredeyse herkesin küçük ya da büyük bir balkonu bulunuyor. Küçük bir balkonda veya evinizin güneş gören bir alanında doğal sebzelerinizi kolaylıkla yetiştirebilirsiniz.
Evde sebze ve meyve yetiştirebilmek için ilk adım yetiştirmek istediğiniz bitkilerin tohumlarını satın almak. Tohumları dilerseniz seralardan, fidanlıklardan ya da yapı marketlerden temin edebilirsiniz. Bunların dışında, artık internet üzerinden de kolaylıkla sebze ve meyve tohumlarına ulaşmanız mümkün. İlk kez toprak işleri ile uğraşacaksanız yetiştirilmesi kolay ürünlerden başlamanızda yarar var. Fasulye, marul, patates, bezelye, domates veya sivri biber gibi ürünler daha hızlı ve kolay sonuç almanıza yardımcı olabilir. Bu tür ürünlerin kolay yetiştirilmesindeki en önemli sebep, daha az bakım istemeleri ve oldukça kısa sürede ürünlerin hasadını yapmaya başlayabilmenizdir. Tohumları satın aldıktan sonra ilk yapmanız gereken, onları sağlıklı ve uygun bir toprakla buluşturmak ve gün ışığıyla tanıştırmak. Daha iyi sonuç alabilmek ve daha kısa sürede tohumların çimlenmesi sağlamak için saksıları streç film ile sarabilirsiniz. Bu şekilde toprağın buharlaşması yoluyla tohumların daha hızlı bir biçimde filizlenmesini sağlayabilirsiniz.
KENDİ GÜBRENİZİ YAPABİLİRSİNİZ
Toprağın güçlendirilmesi, sebze ve meyvelerin sağlıklı ve hızlı gelişimini desteklemesi açısından; ekim yapılan toprağa gübre eklemek büyük önem taşıyor. Gübre kullanırken doğal olanın tercih edilmesiyse yetiştireceğiniz sebze ve meyvelerin de sağlıklı yetişmesine katkıda bulunuyor. Bununla birlikte, dilerseniz organik tarımın gübresini evde kendiniz de mutfak atıklarından kolaylıkla yapabilirsiniz. Evinizde tükettiğiniz sebze ve meyvelerin kabukları, yumurta kabukları gibi birçok atık madde, belirli bir süre kapalı olarak bekletildikten sonra doğal bir gübre haline geliyor. Tüketilen tüm gıdalar içerisinde yer alan bulunan proteinler, mineraller ve daha birçok madde, topraktaki tarım ürünleri için de benzersiz bir gıda niteliği taşıyor.
HANGİ YÖNTEMLERİ KULLANMALISINIZ?
Evinizin balkonunda ya da varsa bahçenizde yetiştireceğiniz organik sebze ve meyvelerin ekilme biçimleri, ürünlerin özelliklerine göre farklılık gösteriyor. Örneğin; havuç, soğan, patates gibi kök besinler toprağa direkt olarak gömülerek çimlenmesi ve büyümesi sağlanıyor. Bunun yanı sıra; sivri biber, domates, fasulye, bezelye gibi sebzeler önce farklı bir alanda çimlendirilerek fide haline getirilip yetiştirileceği toprağa dikiliyor.
FARKLI BOYLARDA SAKSILAR KULLANMALISINIZ
Fasulye gibi sarmaşık olarak büyüyen bitkiler için destekleyici çubuklardan fayda sağlayabilirsiniz. Organik tarım, direkt olarak doğal toprakla yapılabildiği gibi, aynı zamanda ağaç kabuklarından elde edilen ve torf adı verilen yapay topraklar üzerinde de sağlıklı bir biçimde gerçekleştiriliyor. Saksıda organik sebze yetiştirebilmek için farklı boylarda saksılar edinmeniz ve bu saksıların diplerinde suyun tahliyesini sağlayacak hava deliklerini olması yeterli. Evinizin en çok güneş alan balkon ya da terasına yerleştireceğiniz saksılar, kasalar ya da kutular, organik tarım için gerekli zeminin hazırlanmasında pratik bir rol oynuyor.
Comments are closed.