Tüm Türkiye tek yürek doğal afetlerden etkilenen illere yardım için seferber oldu. İş dünyası, sivil toplum örgütleri, eğitim kurumları, federasyonlar, vatandaşlar afet bölgelerine yardım çalışmalarına katkıda bulunuyor.
Şenpiliç tarafından ilk andan itibaren Adana, Kadirli ve Gaziantep bölgesindeki Şenpiliç çalışanlarına, eş zamanlı olarak da AFAD ve belediyelerden alınan bilgiler doğrultusunda bölgeye gıda yardımı yapıldı ve çeşitli ihtiyaç malzemeleri gönderildi. Bunun yanında Kaymakamlıklarla iş birliği yapılarak aşevlerine ürün desteği sağlandı. Bölgede altı noktada mutfak kuran Avrasya Gastronomi ve Aşçılar Federasyonu’nun aşevlerine de ürün desteği verildi. Kadınlar Günü vesilesiyle de depremzede kadınların yanında olduğunu ifade etmek isteyen Şenpiliç tarafından hediyeler sunuldu.
Avrasya Gastronomi ve Aşçılar Federasyonu Başkanı Ahmet Karaman bölgeye yardımın sürdürülebilir olmasının önemini anlattı: “Yaşadığımız depremlerden sonra federasyona bağlı derneklerimizden üyelerle yirmi beş kişi bir otobüse binip yola çıktık. Birkaç mutfak sponsorumuzla birlikte gerekli malzemeleri gıda malzemeleriyle birlikte bir tırın içine yükledik. Yaklaşık yirmi beş saat sonra Hatay’a ulaştık. Navigasyonda mutfağımızı kurmamız için verilen alana beş altı kilometre kaldığını görüyorduk ama bir an önce gitmek istiyorduk. Karar verdik ve yirmi beş kişi yanımıza sadece içme suyunu ve sırt çantalarımızı alıp otobüsten indik, yürümeye başladık. Bugünlere kadar dirayetli bir şekilde bu bölgede yemek verebilmemiz için yürüyerek o hali, o durumu görmemiz gerekiyordu belki de. Çünkü gördüklerimiz anca filmlerde, televizyonda ya da bir savaşta görebileceğimiz şeylerdi. Bu da azimle altı noktada günde yaklaşık on iki bin kors, yani sabah-öğle-akşam, her gün dört bin kişiye yemek yapmamızı sağladı. Burada destekçilerimizin çok büyük rolü var. Onların sayesinde sıcak yemek, sıcak çorba, sıcak çay yapıyoruz.
“Günde 700-800 kişiye yemek yapıyoruz. Altı noktada hizmet veriyoruz ve bu noktaları kapatmayı düşünmüyoruz çünkü bunlar Hatay’ın en yoğun ve kritik noktaları. En büyük sıkıntımız desteğin sürdürülebilir olmasıydı. Şenpiliç gibi bize ürün desteği sağlayan herkese teşekkür ediyoruz. Malzeme konusunda sıkıntı çekmedik ama bu malzemeleri pişirecek insana ihtiyacımız vardı. Belediyelerin desteğiyle istihdam yaratarak projelere maaşlı çalışan almaya başladık. Bu bölgenin halkından istihdam sağlamaya çalışıyoruz.
“İhtiyaç bitmiyor ve ne yazık ki sürecek gibi de gözüküyor. Biz kendi içimizde bir, üç ve altı aylık dönemler için çalışmalar yaptık. İkinci ayağımız olan üç aylık faaliyet modelimize geçtik ve bu şekilde alt yapıyı kurguluyoruz. Ben isterdim ki, metropolde yaşayan herkes gelsin, bir hafta bu şartlarda buranın halini görerek, bu çorbada tuzu bulunsun. Kimin kim olduğunu bilmeden bir selam verebilmeyi, dert dinleyebilmeyi, buradaki paylaşımı görsün. Çünkü o zaman anlıyoruz insan olduğumuzu, bu milletin nasıl kenetlendiğini… İnsanların burada beş kiloluk bir makarnayı buldukları poşetlerle kendi içlerinde birbirilerine pay etmelerini gördüm ve bunu unutmuyorum. İşte o zamandan beri bırakmadan, azimle devam ediyoruz.
“Başta sadece yemek yapıyorken, şimdi geceleri de ihtiyacı olan çadırlara, köylere ya da mahallelere ufak araçlarımızla yardım götürüyoruz. Bütün operasyonu gönüllülerle ve kendi imkânlarımızla yapıyoruz. Federasyon olarak bu sene gerçekleştireceğimiz projeler için ayırdığımız bütçenin tamamını bu operasyona aktardık. Bulamadığımız malzemeleri de buranın insanından satın alıyoruz. Çünkü burada hayatı ne kadar hızlı normalleştirirsek, insanlar da o kadar çabuk normale dönecektir.
“İlk günler devamlı bakliyat yapıyorduk. Sonra bir dolap bulalım ve taze ürüne geçelim istedik. İşte o noktada Şenpiliç devreye girdi ve gelen bagetlerimizle çok güzel tavuk haşlama yaptık. İnsanlar o kadar mutlu oldu ve o kadar dualar aldık ki… Bunun burada devam etmesi lazım çünkü hayat devam ediyor ama Hatay için hayat durdu. Bunun farkında olmak lazım. Bize gıda desteği yapılsın istiyoruz, ki biz de burada bu gıdaları gıda güvenliği ile pişirip, servis edelim. Her eli kepçe tutan gönüllü aşçılarımızı da hem hayattan ibret alabilmek, hem de mesleğini en doğru yerde, en güzel misafire yapabilmeleri için buraya bekliyoruz.”
En önemli ihtiyaçlarla ilgili Sakarya Erenler Şenpiliç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden de destek geldi. Gönüllü öğretmen ve öğrenciler, yaşanan deprem felaketi sonrasında yaraların sarılmasına katkıda bulunmak amacıyla gece gündüz demeden okullarında ekmek ihtiyacını karşılamaya katkı sağlamak amacıyla günde yirmi bine yakın ekmek üreterek bölgeye sevk edilmesini sağladı. Hijyen malzemesi ihtiyacını karşılamak için de okulun kimya bölümünde hazırlanan sıvı sabun ve dezenfektanlar bölgeye gönderildi.
“Arkadaşlarımız, öğrencilerimiz, velilerimiz ve tüm öğretmenlerimiz mesai mefhumu olmadan hep birlikte çalıştılar” diyen Şenpiliç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Hasan Dardağan sözlerine şöyle devam etti: “Deprem olduğu gün okulumuzda gıda teknolojisi ve kimya bölümümüzde üretime başladık. Şu anda da dezenfektan üretimi yapıyoruz. Öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz hep birlikte temizlik ve hijyen ürünleri üretmeye devam ediyorlar. İhtiyaç oldukça da burada üretim yapıp deprem bölgesine göndermeye çalışacağız. Okulların günlük ihtiyacı olan on beş bin ekmek üretimine devam ediyoruz. Afet bölgelerine de ihtiyaç olduğu halde günde yaklaşık beş bin adet sandviç veya roll ekmek olmak üzere üretimlerimize devam ediyoruz.”
Comments are closed.