Sakarya’nın Taraklı İlçesi’ne bağlı Yeniköy Mahallesi’nde bulunan Şenpiliç’in Taraklı Damızlık Çiftliği’ndeyiz. Fason bir broiler çiftliği iken 2008 yılında Şenpiliç tarafından satın alınan çiftlik, geçirdiği tadilat sonrası damızlık çiftliğine dönüştürüldü ve 2009 yılı itibarıyla da faaliyetlerine başladı. Çiftlik Müdürü Ceylani Güler, Çiftlik Formeni Osman Öğütlü ile eşi Nursel Öğütlü ve Şenpiliç Kuluçkalık Yumurta Üretimi Müdür Yardımcısı Fatih Serkan Erim ile biyogüvenlikten, teknolojiye çiftlikteki kuluçkalık yumurta üretimini konuştuk.
ŞENPILIÇ YÜKSEK VERIMLILIĞI NASIL ELDE EDIYOR?
Ceylani Güler – Taraklı Damızlık Çiftlik Müdürü: “Toplam beş kümesten oluşan bu çiftlik hem içeride hem dışarıda çok kapsamlı bir tadilat geçirerek Şenpiliç’in damızlık çiftliği koşullarına uygun hale getirildi ve damızlık kümesleri olarak faaliyetlerine başladı. Önceliğimiz olan biyogüvenlik uygulamalarının eksiksiz yerine getirilebilmesi için gerekli tüm revizyonlar yapıldı. Bunu özellikle vurguluyorum çünkü Şenpiliç’i rakiplerinden ayıran en büyük özelliklerinden biri biyogüvenlik uygulamalarından taviz vermemesidir.
“Faaliyetlerimize başladığımız günden beri de yemleme, sulama, ısıtma, havalandırma gibi uygulamalarda başta ileri teknoloji otomasyon sistemleri olmak üzere gerekli yenilemeleri uyguluyoruz. Kümeste üretilen yumurtaları el değmeden yumurta deposuna taşıyacak konveyör sistemini de hayata geçireceğiz. Hayvan refahını üst seviyeye çıkarmak amacıyla daha verimli bir havalandırma ve konforlu bir kümes ortamı için çatılarımızı yenileceğiz.
“Şenpiliç son teknolojiyi tüm üretim aşamalarına uygulayan bir firma. Bu sayede sağlıklı ve verimli üretim kapasitemiz de artıyor. Bir örnek vermem gerekirse, 2022 yılında Türkiye ortalamasının üzerinde üretim yaparak başarı elde ettik. Üretimimiz ırk standardının oldukça üzerindedir. Verimliliğimiz her geçen gün daha iyiye gidiyor. Bölgemiz de üretim için çok elverişli.
“Biz burada sadece anaç tavuklardan yumurta üretiyoruz. Ardından kuluçkahaneye sevkini sağlıyoruz. Yumurtaların kuluçkahanede civciv oluşumu tamamlandıktan sonra broiler çiftliklerine dağıtımı yapılıyor. Bizim üretim rakamlarımız burada belli oluyor, yani kuluçkada çıkan rakam ve broiler sahasında kayıp vermeden çıkan civciv rakamları bizi temsil ediyor. Burada broilerin alabileceği en yüksek kapasiteler olarak ortaya çıkan rakamlar, bizim çok iyi randımana sahip üretimimize eşdeğer oluyor.
“Bu başarının sebeplerinin en başında biyogüvenlik gelir. Öncelikle araç girişlerinden başlayan çok aşamalı biyogüvenlik uygulamamız var. Araçlar önce tamamen dezenfekte ediliyor, sonra yıkanıyor, ardından tekrar ilaçlanıp, temiz suyla yıkanıp öyle içeriye alınıyorlar.
“Personel girişlerinde uyguladığımız biyogüvenlik de çok sıkıdır. Giriş ve çıkışlarda mutlaka duş alınır. Sadece çiftliğe ait kıyafetlerle içeriye girilir. El ve ayak dezenfektanları kullanılmadan asla içeriye giriş yapılmaz. Saha, kümes antreleri, kümes içi gibi her bölüme ait ayakkabı ve kıyafet vardır ve bölümlere her giriş çıkışta ayakkabı ve kıyafet değiştirilir.
“Çok detaylı prosedürleri olan periyodik kümes temizlikleri yapılıyor ve biyogüvenliğin en büyük adımı orada atılıyor. Kısacası Şenpiliç, biyogüvenlik uygulamalarında yapılması gereken ne varsa yapmakla kalmıyor, bunu en üst düzeye taşıyacak tedbirler alıyor.
“Biyogüvenliğin yanında Şenpiliç’i sektörde öne çıkaran diğer özellikleri ise kalite ve güvendir. Biz burada yaptığımız çalışmaları, ne kadar çok emek harcadığımızı çok iyi biliyoruz. Hayvan refahından başlayarak, yumurtaların sevkiyatından, kuluçkahane aşamasına, sürecin başından sonuna kadar her şeyde özenli ve ilgili çalışma var.
“On iki kişilik bir ekibiz. Kümes içerisinde çalışan kendi personelimiz var ve hepsi bir kümese bakıyor. Bunun yanında ben, Formen Osman Bey, Fatih Bey, bizler de kümeslere girer ve hayvanların genel durumuna bakarız. Siz evinizdeki evladınızın nasıl gözünün içine bakıyorsanız, aynı şekilde biz de burada hayvanların gözünün içine bakıyoruz. Çalışan arkadaşlarımızın da hepsi bu konuda tecrübeli.
“Ben de Veteriner Sağlık Teknisyeni’yim ve 2013 yılından beri çiftliğin müdürü olarak görev yapıyorum. İşinize saygı duymak ve disiplin çok önemli. Saygı ve disiplin olunca diğer adımlar da geliyor. En ufak bir arızanın bile gözden kaçmaması için her şeyi otomasyona bırakmıyor, büyük bir disiplinle işimizin başında duruyoruz. Çünkü küçük bile olsa devamı gelmeden müdahale etmek, arıza büyümeden önüne geçmek gerekir.
“Aldığımız eğitimlere ve güçlü iletişime de değinmek isterim. Hem sürekli eğitim alıyoruz hem de birbirimizi denetlediğimiz bir sistemle çalışıyoruz.
“Görev kademesi ne olursa olsun çalışanlarımız amirlerimize bir telefonla ulaşabilirler. Periyodik ziyaretlerin dışında bir sıkıntımız olduğunda da, başta Kuluçkalık Yumurta Üretimi Müdür Yardımcımız Fatih Bey olmak üzere, Damızlık Üretim Müdürümüz Ergün Dinçel ve Canlı Üretim Genel Müdür Yardımcımız Mehmet İyneci çiftliğe gelerek birebir ilgilenirler.”
Biz burada sadece anaç tavuklardan yumurta üretiyoruz. Ardından kuluçkahaneye sevkini sağlıyoruz. Üretimimiz Türkiye ortalamasının üzerinde.
“BIZIM IÇIM ÖNEMLI OLAN ŞENPILIÇ’TE ÇALIŞMAKTI”
Osman Öğütlü – Taraklı Damızlık Çiftlik Formeni: “22 yıldır Şenpiliç’te görev yapıyorum. 2002 yılında ben başladım, 2003 yılında da eşim çalışmaya başladı. Lakin o dönem çocuklarımız küçüktü, biri 6, diğeri 10 yaşında idi. Çocukları tüm gün evde bırakmak zorunda kalacaktık ve çocuklarımıza durumu izah edip onları da adapte ettik. Ben baba olarak onlara küçük yaşta neyin tehlikeli, neyin zararlı olduğunu öğretmiştim. Anneleri de aynı şekilde ev düzenini öğretti. Yatak düzeltmek, masa kurmak, masa toplamak, yemek ısıtmak gibi küçük ev işlerini kendileri yapabilecekleri şekilde anneleri tarafından eğitildiler. Bu düzende önce Alandüzü’ndeki çiftlikte 9 sene görev yaptık. 2011 yılında da eşimle birlikte Taraklı Damızlık Çiftliği’ne atandık ve buraya taşındık. Burada da çiftlik formeni olarak çalışmaya başladım. Bu süreçte çocuklarımız da büyüdü tabii. Hatta okulları bittikten sonra Taraklı’da kalmak istemediler ve Alandüzü’ndeki evimize geri döndüler. Biz de izin günlerimizde onlara misafir olurduk, iki kardeş bizi ağırlarlardı. Yani karşılıklı özveriyle biz çalıştık ve başta çocuklarımız için olmak üzere bir gelecek kurduk, çocuklarımız da bu duruma uyum sağlayarak büyüdüler ve eğitimlerine devam ettiler. Şimdi ikisi de askerliğini yaptı ve üniversite mezunu oldu. Büyük oğlum Sapanca Yüksekokulu İklimlendirme Bölümü’nü, küçük oğlum ise Aşçılık Bölümü’nü bitirdi. İkisi de hayata atıldılar. Hatta büyük oğlum evlendi ve çocuk sahibi oldu.
“Bizim için önemli olan Şenpiliç’in bir parçası olarak çalışmaktı çünkü biz gerçekten büyük bir aileyiz. Ekibimizde herkes kardeş gibidir ve iş birliği içinde çalışır. Ekip arkadaşlarıma da hep şunu anlatırım: Elinize bir zincir alın, halkalardan bir tanesini kopartın, zincir ikiye bölünür ve o aradaki tek bir halka olmadan bir işe yaramaz. Bizim işimizde de yöneticilerimiz ve ekibimiz arasında asla bir kopukluk olmaz.
“Şenpiliç’in bir diğer önemli özelliği ise çok disiplinli bir firma olmasıdır. Önemli toplantılar yapılıyor, eğitimler veriliyor ve üretimde belirli kurallar koyuluyor. Bu kurallar da bizlere öğretiliyor ve bizim de harfiyen uygulamamız gerekiyor. Ben de ekip arkadaşlarıma bu kuralların neden koyulduğunu ve neden uygulamamız gerektiğini anlatıyorum ve eğitimi her kademeye yayıyoruz. Kurallara alışmak başta zor gelebilir ama sonradan kurallar sayesinde herkes düzenli ve mutlu çalışır. Kurallara, disipline ve eğitime önem vererek yola devam ettiğimiz için de sektörde farklı bir yerdeyiz.
“Bir başka önemli konu da zamanı doğru kullanmak. Zamanı nasıl kullanabileceğimizi öğrenmemiz ve öğretmemiz lazım. Biz de burada kümeslerde çalışan ekip arkadaşlarımla beraber zamanı doğru kullanacağımız bir düzen içinde çalışıyoruz. Çünkü zaman işimizde çok önemlidir. Eğer zamanı doğru kullanamazsak çiftlikteki işimiz bitmez. Özellikle canlıyla ilgilendiğimiz bir iş kolunda zamanı doğru kullanmak şarttır.
Osman Öğütlü: “Şenpiliç büyük bir aile ve bizim için önemli olan Şenpiliç’in bir parçası olarak çalışmak. Elinize bir zincir alın, halkalardan birini kopartın, zincir ikiye bölünür ve o aradaki tek bir halka olmadan bir işe yaramaz. Şenpiliç’te yöneticilerimiz ve ekiplerimiz arasında asla bir kopukluk olmaz.”
“Kümeslerdeki verimliliğimizin artmasını sağlayan en önemli çalışmalarımızdan biri de kümeslerde çalışan ekibimize sistemi çok iyi anlatıyor ve öğretiyor olmamız. Otomasyonun dışında insan gözüyle de 7/24 takipteyiz ve bunu tüm çiftlik personeli benimsemiştir. Çünkü biliyoruz ki, teknoloji iyidir ama arızaya açıktır. O nedenle, örneğin, kümese girildiğinde hayvan suyunu alabilmiş mi, alamamış mı, bunu nasıl gözlemleyebilirsin öğretiyoruz. Hayvan mutlu mu, rahat mı? Bunları hepimizin gözlemlemesi ve bilmesi gerekiyor. Kısacası, ben de formen olarak kuralları harfiyen uygulamak, zaman yönetimi ve kümeslerin insan gözüyle dikkatli takibi konularını ekip arkadaşlarıma aşılıyorum. Çünkü önemli olan verimi ve kaliteyi düşürmemek.
“Ben de bu çiftlik bana emanet edilmiş sorumluluğuyla çalışıyorum. Sabah eşimle mesai saatinden bir buçuk saat önce geliyoruz. Ben ilk iş tüm kümeslere giriyorum, gözlemimi yapıp gerekli notlarımı alıyorum. Mesai başlayınca da notlarımı kümesten sorumlu ekip arkadaşlarımla paylaşıyorum çünkü bir kümeste gözden kaçan en ufak bir şey bütün çiftliği etkiler.
“Şenpiliç’te çalışmaya başlamadan önce yaptığım işlerde de eşimle beraber çalışıyorduk. Yani aşağı yukarı 30 yıldır birlikte çalışıyoruz ve hiç ayrılmadık. Eşim de, ben de Şenpiliç’te çalışıyor olmaktan mutluyuz. Şenpiliç büyük ve güvenilir bir firma ve biz de geleceğe güvenle bakıyoruz.
Nursel Öğütlü: “Çiftlikte kümes bakıcısı olarak görev yapıyorum. Günlük düzenli ihtiyaçlarını karşılıyorum. Bunun dışında gün içinde belirli aralıklarla, çıkan yumurtaları toplayıp kasalarımıza yerleştiriyorum.
“Burada her şeyi aksatmadan, dakika dakika yapmak gerekiyor çünkü çok hassas hayvanlar ve onlara çok iyi bakmamız gerekiyor.
“Bence en önemlisi işini çok sevmek. İşini severek yaparsan iş de sorunsuz ilerliyor. Yetiştiricilikte işin başında olmak, hayvanları gözünün içine bakarak büyütmek verimlilikte fark yaratıyor. Siz de işinizi iyi yapıyor olmanın huzurunu yaşıyorsunuz.
“Yıllardır eşimle birlikte Şenpiliç’te çalışıyoruz ve çok mutluyuz.”
“Şenpiliç olarak zincirin halkalarını iyi tutturuyoruz”
Fatih Serkan Erim Şenpiliç Kuluçkalık Yumurta Üretimi Müdür Yardımcısı: “Teknolojinin sağladığı tüm uygulamaları üretim çiftliklerimizde hayata geçiriyoruz. En yeni teknolojilere göre revizyonları yapmak için en hızlı şekilde projelerimizi hazırlıyoruz ve uygulamaya koyuyoruz. Örneğin, yumurtaları el değmeden toplayıp taşıyacağımız otomatik konveyör sistemi sayesinde anaç tavuğumuz yumurtlayacak ve o yumurta doğrudan depomuza gelecek.
“Global süre olan 64 haftalık yaşam döngüsünde kümeste bulunan her bir anaç damızlığımızdan standarda göre %15 daha fazla yumurta üretimi gerçekleştirdik. Bu Türkiye ortalamasının çok üstünde bir performans.
“Kapasitemiz mevcut haliyle devam edecek. Şu an beş kümesimiz var ve bu çiftliğe yılda yaklaşık 50.000 anaç tavuk girişimiz oluyor. Her sene 50.000 tavukla kuluçkalık yumurta üretimi yapmayı planlıyoruz. Üretim hedefimiz de Şenpiliç’in o sene yakaladığı ortalamanın altına inmemektir, ki burası da her zaman Şenpiliç’in ortalamasının üstünde üreten bir çiftliğimizdir.
“Şenpiliç olarak personellerimize verdiğimiz eğitimler de verimliliğimizi artıran çok önemli bir faktör. Çünkü işimiz insanla ve eğitim üreticilere ne kadar ulaşırsa o kadar başarı ortaya çıkıyor. Kuralları koymak çok kolay fakat asıl önemli olan kuralların neden koyulduğunu, dolayısıyla onları neden uygulamak gerektiğini iyi anlatabilmek. Zaten bunu iyi anlatabilirseniz, kural olmaktan çıkıyor ve hayatımızın bir parçası oluyor. Kural değil de, hayatın içinde olması gereken bir nüans olduğu anlaşıldığında, zaten birbirini iten sıralı işlemler haline geliyor ve buradan da başarı çıkıyor. Biz de eğitimlerimizle bunu sağlıyoruz. Yani başarının tek bir kalemi yok, başarı halkalardan oluşan bir zincir. Şenpiliç olarak zincirin halkalarını iyi tutturuyoruz diye düşünüyorum.
“Hayvan refahına çok önem veriyoruz ve çiftliklerimizde hayvanlarımıza mutlu olacakları ortamı sağlıyoruz. Hayvanların yaptığı iş sadece yem yemek, su içmektir. Biz de altlığı sağlıklı koşullarda tutup, yemini ve suyunu düzgün bir şekilde verdikten, en uygun havalandırma koşullarını da sağladıktan sonra hayvan zaten mutlu oluyor ve bize yumurtayı veriyor. Bu da sadece otomasyonla değil, el birliğiyle ve gözlemle oluyor. Ben hep ‘tavuklarla konuşun’ derim çünkü hayvan huzurlu ise size yanaşır, sizinle iletişim kurar ama stresli ise sizden kaçar, uçuşur, belli bir noktaya kümelenir ve rahatsızlığını size hissettirir. İçeri girdiğinizde tavukların hareketinden durumunu o kadar iyi anlıyorsunuz ki aslında. O nedenle hayvanın ortamını sizin de yaşayıp görmeniz lazım ki, sinerjiyi hissedebilin. Emin olun, sizin için anormal olan şartlar, kümesteki tavuklarımız için de anormaldir. Siz içeride rahatça nefes alabiliyorsanız, yürüyebiliyorsanız, sizi rahatsız eden bir hava akımı yoksa hayvan da kümes içinde rahattır. Tüm bunları teknoloji kanalıyla da kontrol edebilirsiniz ve teknoloji size her şeyin normal olduğunu gösterebilir ama buna rağmen içeride tavukların huzursuz olduğunu gözlemlerseniz bir sorun olduğunu anlarsınız ve çözersiniz.
“Her kurumda olduğu gibi Şenpiliç’te de ast üst var ama önemli olan birlik ve uyum içinde çalışmamız ve güçlü bir iletişim ağına sahip olmamız. Beraber olmak, bir olmak, birbirimizi anlayabilmek iletişimin anahtarıdır. Sonuçta robot değiliz, insanız ve biz birlikte bu işletmeleri daha iyi yönetebiliriz. Bunun huzuru ve özgüveniyle bu başarıyı elde ettiğimizi düşünüyorum. Çünkü hepimizin tek amacı var: Verimli ürün yetiştirmek. Onun için başta biz huzurlu ve keyifli çalışacağız ki, o huzuru hayvanlarımıza aktarabilelim. Biz burada keyifsiz olursak bu durum içerideki hayvanlarımıza yansır.
“İşte bu nedenlerle insan faktörü burada teknolojinin yanında önemli hale geliyor. Bence verimliliğimizi artıran ve bizi rakiplerimizden ayıran en önemli iki nokta iletişim ağımızın güçlü olması ve ileri teknoloji ile insan faktörünü birlikte iyi kullanmamız.”
“ Global süre olan 64 haftalık yaşam döngüsünde kümeste bulunan anaç damızlığımızdan standarda göre %15 daha fazla yumurta üretimi gerçekleştirdik. Bu Türkiye ortalamasının çok üstünde bir performans.“
Fatih Serkan Erim: “Verdiğimiz üretici eğitimleri de verimliliğimizi artırıyor. Kuralları koymak kolay fakat asıl önemli olan bu kuralların neden koyulduğunu iyi anlatabilmek. Biz de eğitimlerimizde bunu sağlıyoruz. Çünkü kuralların neden uygulanması gerektiğini iyi anlatabilirseniz kural olmaktan çıkıyor ve hayatımızın bir parçası oluyor. Buradan da başarı çıkıyor.”
Comments are closed.