“Şenpiliç’in Samsun’da faaliyete başlaması bölgemiz için dönüm noktasıdır”


Şenpiliç’in Samsun’da faaliyete geçen dördüncü fabrikasıyla birlikte Samsun bölgesinde yapılmış olan broiler çiftliği yatırımları, üretimlerini yıllık kapasitelerine uygun olarak sürdürebilecekleri iş imkânına yeniden kavuştu. Samsun’da Kavak İlçesi’nin Mehmetpaşa Mahallesi’nde bulunan Özel Gazi Tavukçuluk Çiftliği de bunlardan biri. Çiftliğin sahibi Salih Çelik, Şenpiliç’in bölgeye gelmesiyle yaşanan olumlu gelişmeleri ve bölgedeki yetiştiriciliğe sağladığı katma değeri anlattı.

“Doğma büyüme Samsunluyum. Hatta doğum yerim de Kavak İlçesidir. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümü mezunuyum ama mesleğimi icra etmedim. Üniversiteden mezun olduktan sonra dede ve baba mesleğimiz olan un ve yem sanayi ile iş hayatına atıldım ve çalışma hayatım uzun yıllar işletmecilik ve sanayicilikle geçti. Piliç eti yetiştiriciliğine de yem ve tahıl tedariki alanında faaliyet gösteriyor olmamız vesilesiyle sektöre olan yakınlığımın getirdiği girişimcilikle adım attım.

“2008 yılında da Kavak İlçesi’nin Mehmetpaşa Mahallesi’nde bulunan Özel Gazi Tavukçuluk Çiftliği’nin içinde yer aldığı bu araziyi aldım. Arazimiz 30 dönüm. Ben araziyi aldığımda içinde 12 bin kapasiteli bir kümes vardı ve burayı işletmeye başlayarak resmi olarak yetiştirici oldum. Zaman içinde işimizi geliştirmek istedik. Yatırım yapma gerekliliği ve isteğiyle çeşitli adımlar atarak 2013 yılında 1.000 metrekare olan yatırım alanını 10.000 metrekare kapalı alana çıkardık. Tüm ileri teknoloji altyapısıyla ve otomasyonla donatılan, temelinden çatısına kullanılan malzemelerden ve ekipmanlardan, ileri düzey hijyen ve biyogüvenlik tedbirlerine, çevre düzenlemesine kadar Avrupa Birliği standartlarının üzerinde bir çiftlik haline getirdik ve faaliyete geçtik. Şu anda dört kümesimizde dönem başına toplam 120.000 kapasiteyle yetiştiricilik yapıyoruz.

“Çiftliğimizin en önemli özelliği lokasyon avantajı. Şenpiliç Kavaklı Fabrikası’na, yem tedarik noktalarına, bölgesel ve ulusal ulaşım ağlarına çok yakınız. Bir çiftlikte 365 gün aksamadan yürümesi gereken bir hayat var. İnsanoğlu zorlu fiziki şartlarda kendini korumaya alabilir ama yetiştirdiğimiz canlılar savunmasız. O kadar hassaslar ki, en ufak bir aksaklık olmamalı. O nedenle bir çiftliğin olası tüm aksamalardan korunacak şekilde ve her türlü koşul altında ayakta duruyor olması şarttır. Kesintisiz enerji, kolay ulaşım olanağı, yem naklinin sürekliliği, çiftlik ve fabrika ulaşımının hayvan refahı gözetilerek hızlı ve konforlu olması, biyogüvenlik bakımından ari bir bölgede yer alması, sağlıklı enerji hatlarına yakın olması, sürdürülebilir su kaynaklarının idame edilebilmesi bir çiftliğin lokasyonunda ön plana çıkan özellikler ve biz de bu açılardan çok avantajlı bir konuma sahibiz. Ayrıca Samsun’un bu bölgeleri iklim koşulları nedeniyle yetiştiricilik için de çok elverişli.”

“HER ŞEYİN YOLUNDA OLDUĞUNU GÖZÜMLE GÖRMELİYİM”

“Bu çiftlikler ileri teknoloji ve otomasyon sayesinde kendi iklimlendirmesini sağlayan, hava sirkülasyonunu, ısıtmasını, nem oranını, karbondioksit oranlarını ölçüp bunları doğru seviyelere dengeleyen sistemlerin olduğu çiftlikler. Bunun yanında Şenpiliç’in taviz vermeden uyguladığı biyogüvenlik uygulamaları hayvan refahını gözetiyor ve Şenpiliç bu kuralları nasıl eksiksiz uygulayacağımızı bize çok iyi öğretti. Bizler de çiftliğimizde harfiyen uyguluyoruz. Tedbirlerin tamamını eksiksiz aldığımız zaman canlılar da sağlıklı ve refah içinde yetişiyor. Bizim de, sağlıklı ve güvenilir yetiştiricilik yapıyor olduğumuz için içimiz rahat olu- yor.

“Aynı insanlar gibi civcivler ve piliçler de sağlıklı ve konforlu olduklarında çok mutlu oluyorlar. Bunu gözlemleyebiliyorsunuz. İleri teknoloji ve otomasyon çok önemli ama bir yerden sonra insan devreye girmek zorunda. İşin başında olup hayvanla temas kurmanız gerekiyor. Kümes içinde tüm ortamı sensörlerle ölçebiliyoruz ve otomatik ayarlamalar yapılıyor ama karşınızdaki canlı olduğu müddetçe sizin de onlarla göz teması kurmanız şart. Biz de hayvanlarımıza sadece teknik analizlerin sonuçlarıyla değil, içeri girip onlarla temas kurarak bakıyoruz. Otomasyon her şeyi ölçerek analizler çıkarıyor ama ben de onun gözüne, tüyüne, yürüyüşüne, oturuşuna bakıyorum. İçeride rahat mı, huzurlu mu görmem gerekiyor. Her şeyin yolunda olduğunu gözümle görmeliyim. Kümesin içine bakınca hayvanlar zaten size davranışlarıyla, bakışlarıyla, vücut dilleriyle ne istediklerini anlatıyor. Bu da otomasyonla değil, onları gözlemleyerek olur.

“Bir hayvana sevgiyle yaklaştığınızda farklı, art niyetle yaklaştığınızda farklı karşılık alırsınız. Çiftliğimize gelen civcivlerimiz de böyle ve her şeyi hissediyorlar. Yeni doğmuş bir bebeğe nasıl davranıyorsak belki daha fazlasını civcivlerimiz çiftliğimize geldiğinde gösteriyoruz. Onlara bir anne özeniyle bakmaya gayret ediyoruz. Biz onları korumakla ve onlara iyi bakmakla yükümlüyüz. Doğaları gereği talep edebilecekleri ne varsa onlara sunuyoruz. Onların sağlıklı, konforlu ve mutlu olmaları için alınmış tüm tedbirler ve özenli bakım, güvenilir, sağlıklı ve başarılı yetiştiricilik yapmamızı sağlıyor. Şenpiliç’in saha veteriner hekimleri de sıklıkla çiftliklerimize gelip gerekli kontrolleri yapıyorlar.

“Bu noktada ekip çalışması da çok önemli. Benim gözümden kaçan, bir başka ekip arkadaşımın gözüne çarpabilir. Sekiz kişiyiz ve ekip arkadaşlarımla da tam bir takım halinde hareket ediyoruz. Herkes görevini vardiyasında eksiksiz yerine getirir ve vardiyası bittikten sonra görevini devrettiği ekip arkadaşına eksiksiz bilgi verir. İletişimdeki en ufak bir kopukluk süreçte aksamaya neden olur. Bu da içerideki hayvanlarımızı olumsuz etkiler. Bu nedenle ekip çalışmasına ve koordinasyona çok önem veriyoruz.

“Bir işte başarılı olmanın ilk şartı o işi sevmekten geçer. Bir işi seviyorsanız o işi yapmaya devam edin çünkü sonucu mutlaka başarı olacaktır. Ben de ekip arkadaşlarıma bunu anlatıyorum. Sevdiğiniz işi yapmak mutluluk kaynağıdır.”

“Şenpiliç kurduğu güçlü temeller üzerinde sürekli kendini yukarı taşıyan bir firma. Bu büyük bir başarıdır ve bu başarının bir halkası olmanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Bunun yanında duyduğumuz güven daha azimli ve hevesle çalışmamızı sağlıyor. Daha fazla çalışmak, işimizi geliştirmek için heyecan duyuyoruz. Bizim de üzerimize düşen çok şey var. Birlikte yol alan ve iş birliği içinde başarıyı hedefleyen bir bakış açımız olduğu müddetçe Samsun’da ve Türkiye’de Şenpiliç’le birlikte sağlıklı ve güvenilir üretim yapacağız.”

“BU İŞİN TUZU BİBERİ MEŞAKKATLİ OLMASI”

“Üretmek güzeldir, insana ayrı bir haz verir, manevi tatmin sağlar. Yetiştiricilikte de canlıya verdiğiniz emek ve o canlının günden güne gözünüzün önünde sağlıklı bir şekilde büyüdüğünü, emeğinizin karşılığını görmek çok mutlu ediyor. Bu canlılar bize emanet, biz de onlara en iyi şekilde bakmakla yükümlüyüz. Canlıdan sorumlu olduğumuz için bu sektörün kendine has, öne çıkan özellikleri var. Burası akşam belli bir saatten sonra ışıkları kapatıp gideceğiniz bir iş yeri değil. Burada 24 saat hayat var ve biz de bunu kesintisiz organize ediyoruz.

“Canlıyla çalışmak her zaman meşakkatlidir. Küçük bir teknik arıza, anlık bir enerji kaybı süreci sıkıntıya sokabilir. Biz insanlar günlük yaşantımızda bu tür aksaklıkları tolere ederiz ama hayvanlar edemez. Bu yüzden kesintisiz 7/24 yaşam bu sektörü diğerlerinden ayıran ve hassas kılan temel özelliğidir. Gece gündüz aklınızın ve ruhunuzun bir tarafı hep işinizdedir, olmak zorundadır. Sizi böyle tetikte ve zinde tutan bir sektördür. Bu da işin tuzu biberi.”

“ŞENPİLİÇ’İN SAMSUN’DA FAALİYETE BAŞLAMASI BÖLGEMİZ İÇİN DÖNÜM NOKTASIDIR”

“Büyüyen bir beyaz et sektörünün içinde yetiştiricilerin de büyüyüp gelişmesi çok önemli. Samsun bölgesi bu anlamda zorlu süreçlerden geçti. Bu nedenle Şenpiliç’in Samsun’a gelmesi yetiştiricilerin ve bu bölgedeki beyaz et üretiminin dönüm noktası oldu.

“Şenpiliç, bölgeye gelir gelmez hızlıca analizlerini yaparak gerekli aksiyonları aldı. Hemen çiftlikleri faaliyete geçirdi, fabrika modernizasyonunu yaptı, altyapı çalışmalarını tamamladı, merkezle entegrasyonu sağladı. Çok değil, yaklaşık iki yılda hem bölgeye hem bölge üreticisine hem Samsun ekonomisine çok büyük değer kattı. Yaptığı yatırımlarla ve altyapı çalışmalarıyla çok önemli katkı sundu. Bölgedeki atıl kapasitenin tekrar canlanmasını, yeni çiftliklerin faaliyete geçmesini sağladı. Kısacası Şenpiliç’in gelmesiyle bölgemiz değerini buldu. Çiftliklerimiz katma değer yaratan, üretim yapan çiftlikler haline geldi.

“Bu geçişi o kadar hızlı, disiplinli ve doğru yaptı ki, bölgemizdeki yetiştiricilere çok güven verdi ve Şenpiliç’le yola devam etmek için tereddüt etmedik. Bu işe ilk başladığımız günkü ruhla ve heyecanla çalışmaya başladık. Kısa sürede Şenpiliç’ten çok şey öğrendik ve çok düzgün bir iş birliği yürütüyoruz. Bu başlı başına Şenpiliç’in başarısıdır. Bu nedenle başta Şenpiliç Kurucusu ve Onursal Başkanı Haşim Gürdamar ve Yönetim Kurulu Başkanı İpek Üstündağ olmak üzere tüm Şenpiliç Ailesi’ne yürekten teşekkür ediyorum. Dileriz ki bu iş birliği uzun soluklu olsun.”

“ŞENPİLİÇ GERÇEKTEN ‘ÖZENLE VE GÜVENLE’ ÜRETİM YAPIYOR”

“Şenpiliç’te özen, zincirin ilk halkası olan yumurtadan başlayarak, evinizin mutfağına kadar sürüyor. Ürünün üzerindeki etiketle izlenebilirliği de güven veriyor. Güven, güçlü ekip, iletişim ağı ve disiplinli çalışma ile sağlanıyor.

“Biz her yönden yetiştiricisinin yanında ve onunla sürekli iletişim halinde olan, gerekli durumlarda yetkililere ulaşabildiğimiz ve çok hızlı geri dönüş alabildiğimiz bir sistemle çalışıyoruz. Bu, biz yetiştiriciler için çok önemli. Saha veterinerlerimiz olsun birim yöneticilerimiz olsun gerekli ilgiliye anında ulaşabiliyoruz. Çok güçlü bir koordinasyon altyapısı var Şenpiliç’te. Bu sayede çalışanından yetiştiricisine, tedarikçisinden tüketicisine yemiyle, lojistiğiyle, soğuk zincir ağıyla özeni ve güveni tüm üretim süreçlerinde görüyorsunuz. Şenpiliç yem üretimi konusunda da çok başarılı. Reçeteler ve zamanlama hep aynı kaliteyle geliyor. Bunu sağlamak da çok kolay değildir. Şenpiliç bu operasyonu da çok doğru yönetiyor.

“Denetleniyor olmaktan da çok memnunuz. Saha veteriner hekimlerimizin sürekli işimizi ve bizleri takip etmesi, periyodik aralıklarla denetim yapması üretimdeki güvenilirliği ve sürdürülebilirliği artırıyor. Kurumsal bir yapıyı oturtmak ve sürdürülebilir kılmak çok kolay bir organizasyon değil. Bunu Şenpiliç’te, entegre üretimin başından sonuna görüyoruz. Kendi içindeki denetim mekanizmalarını dahi kurumsal altyapıyla kurmuş bir firmadan bahsediyoruz.

“Hiçbir şey tek başına başarıyı getirmez. İyi bir verim elde etmek için damızlık yumurtadan başlayan çok dakik ve titiz işleyen bir süreç yönetiliyor Şenpiliç’te. Kusursuz ırklardan oluşan sürüler dünya standartlarında kuluçkahanelerde yumurtalardan civciv olarak çıkıyor ve ardından yüksek biyogüvenlik önlemleriyle donatılmış yetiştirme çiftliklerimize geliyorlar. Bu aşamalarda hayvan refahının üst düzeyde gözetildiği son derece sağlıklı, konforlu ve hijyenik şartlarda lojistiğinin sağlanması da kritik önem arz eden bir konu. Şenpiliç’te tüm bu zincirin halkaları aynı anda kusursuz hareket edince başarı elde ediliyor. Bunun için Şenpiliç’in gerçekten özenle ve güvenle üretim yaptığını söylüyorum.”

“ARTAN DÜNYA NÜFUSUNUN GETİRECEĞİ DURUMLARA HAZIRLIKLI OLMALIYIZ”

“Dünya nüfusu her geçen gün artıyor ve maalesef su, güvenilir gıdaya ulaşım gibi krizler kapımızda. Bu sorunların çözümlerini şimdiden bulmak ve hazırlıklı olmak zorundayız. Öngörülen sorunlar ve tehlikeler için önlem almadan yaşamaya devam edersek kaçınılmaz sonla yüz yüze geliriz.

“Gıda sektöründe de ekonomik, sağlıklı ve güvenilir olarak en rahat ulaşabileceğimiz protein kaynağı piliç eti. Türkiye de bu noktada çok iyi bir pazar ve bu pazarı güçlendirmek için yatırımlar yapmalıyız. Yetiştirici çiftliklerimizi, entegre tesislerimizi, tarım havzalarımızı, yem ham maddemizi, güvenilir üretimi destekleyen pek çok aşamayı buna göre hazırlamalıyız. Bu büyük bir zincir. Bu zincir içinde hepimiz disiplinli çalışırsak ve böylece süreçler aksaksız işlerse Türkiye olarak sağlıklı ve ekonomik proteini üreten en başarılı ülkelerden biri olacağımızdan eminim. Türkiye’nin coğrafi konumu, sahip olduğu bilgi birikimi ve dünya standartlarındaki teknolojik altyapısı üretimdeki en büyük avantajımız. Bu nedenlerle Türkiye’de sektörün önü çok açık, büyümeye çok elverişli. Biz de sektörün hizmet verenleri olarak çok çalışmalıyız.”

“ZİNCİRİN BİR HALKASI OLMANIN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ”

“Türkiye’de beyaz et sektörü çok daha iyi yerlere gelecek. Ben işimi iyi yapmalıyım ki, hem emeğimin karşılığını almalıyım, hem şirketime faydalı olmalıyım, hem de bölgemize ve ülke ekonomisine katkı sağlamalıyım. Ben işimi çok iyi yapmalıyım ki, kaliteli entegre üretim zincirinde sürdürülebilirlik sağlansın, Türkiye de üretimde çok iyi bir yerde olsun, ihracatta söz sahibi olsun. Ben yetiştiriciyim ama aynı zamanda kaliteli protein kaynağı üretiminde yatırımcıyım. İşimi geliştirmeli ve kalkınmaya fayda sağlamalıyım.

“Dünyada beyaz et üretim pazarına ve tüketici alışkanlıklarına baktığımız zaman Türkiye’nin sektörel anlamda avantajlı bir konuma ve parlak bir geleceğe sahip olmasını ve beyaz et tüketimine olan talebin artışını da değerlendirince işimize yatırım yapmamız önem teşkil ediyor. Bölgemizde broiler yetiştiriciliğini ve verimliliği yeni yatırımlarla çok daha iyi yerlere getireceğiz.

“Yaptığımız yatırımları üretime, verime dönüştürebilmek ve yeni yatırımların önünü açabilmek için Şenpiliç gibi güçlü ve güvenilir bir firmayla çalışmak bu bölgedeki biz yetiştiriciler için kritik önem taşıyor. Bugün beyaz et sektöründe ülkemize severek katma değer üretmenin, ‘üretim ve tedarik zincirinin bir halkasıyım’ demenin mutluluğunu yaşıyoruz. O nedenle Şenpiliç iyi ki bölgemize geldi ve Şenpiliç’le tanıştık diyoruz. Biz de yatırımlarımızın olumlu dönüşlerini alabilmek ve bölgede sürdürülebilir üretimi sağlamak için çaba sarf ediyoruz.

“Biz yetiştiriciler Şenpiliç’le yarınlarımıza güvenle bakıyoruz çünkü Şenpiliç kurduğu çalışma sistemiyle gelecek projeksiyonu sağlayarak önümüzü görebilmemizi, gelecek yatırımlarımızı akıllıca planlayabilmemizi sağlıyor. Özel Gazi Tavukçuluk olarak elbette bizim de gelecek hedeflerimiz arasında kapasitemizi artırmak var. Duramayız. Sektörümüzü ve markamızı geliştirmek için zincirin halkalarını güçlendirmeliyiz.”



Comments are closed.

Navigate