Doğru Nefes, Hastalıklardan Koruyor

Her gün yapacağınız doğru nefes egzersizi sizi tazelenmeye, bedeninizi canlandırmaya, ruhunuzu yenilemeye ve akciğer kapasitenizi artırmaya davet ediyor. Doğru nefes alıp verme kan basıncını ve kalp ritmini düzenleyerek, yaşamınıza bütünsel bir sağlık sunuyor.

Birçok felsefede önemi sıklıkla vurgulanan nefes, en basit tanımıyla yaşam enerjisi anlamına geliyor. Günlük koşturmacalar, kent yaşamı ve kontrol edilemeyen stres kaynakları belki de nefesin yaşam için ne denli vazgeçilmez olduğunu bize unutturuyor. Yapılan araştırmalar bir yetişkinin günde yaklaşık 23 bin kez nefes alıp verdiğini ortaya koyuyor. Duruş bozuklukları, tüm gün bilgisayar karşısında oturup çalışma, dar giysi ve korseler, doğru nefes alınmasını engelleyerek, akciğer kapasitesinin çok daha altında nefes seviyesine neden oluyor. Bu durumlarda insan, solunumunu farkında olmadan sağlıksız bir şekilde kısıtlıyor. Yaşam boyunca istemsizce tekrarlanan nefes alıp verme, doğru yapıldığında vücuda giren oksijen miktarını arttırıyor. Artan oksijen de virüs ve bakterilere karşı vücut direncini yükseltiyor. Günde en az 5 dakika ayırarak doğru nefes egzersizleri yapılması ise hastalıklardan koruyor.

Doğru teknikle alınıp verilen nefes, kan basıncını ve kalp ritmini düzenleyerek sağlığımızı pozitif yönde etkiliyor, direncimizi artırıyor. Düzenli nefes egzersizleri, zihni rahatlatarak, duygu durumunuza iyi yönde katkı sağlıyor.

Burundan Alınan Nefes Daha Etkili

Uzmanlar, ağızdan alınan nefesin yüzde 40’ı, burundan alınan nefesin ise yüzde 80’nin kana karıştığına dikkat çekiyor. Burundan alınan nefes boğaz kısmında olası tahrişleri önlerken, dışarıdan gelen kirleri de filtreleyerek akciğere ulaşmasını önlüyor.

Comments are closed.

Navigate