Son dönemin dijital çılgınlığı: NFT

Son yılların en ilgi çekici dijital verilerinden birisi olan NFT, klasikleşmiş kripto paralardan çok daha farklı bir uygulamaya sahip. Dijital ortamda üretilen pek çok eseri ilgilendiren bir kavram olan NFT’ler, 2015 yılından bu yana adından söz ettiriyor.

Türkçe karşılığı “Değiştirilemeyen Token” ya da “Değişmesi mümkün olmayan para” olarak tercüme edilen NFT, bir kripto para birimidir. NFT, bir değere sahip olan ve tahsil edilebilen dijital bir varlıktır. NFT sayılabilecek varlıklar; herhangi bir sanat eseri, video, tweet, bir internet sayfası, görseller, sosyal medyada oluşturduğunuz hikâyeler ve daha pek çoğu olabilir. Tüm bu dijital varlıklar, gerekli şartları sağladıklarında birer NFT olma özelliği taşıyabilir.

HİÇ KİMSEDE OLMAYAN DİJİTAL BİR VARLIK

NFT’ler, diğer kripto para birimlerinde olduğu gibi blok zinciri (blockchain) üzerinde bulunur. Diğer bir ifade ile NFT’ler tümüyle dijital nitelikli varlıklardır. Nasıl kripto paraların ya da Bitcoin’in bir para karşılığı var ise NFT’lerin de dijital ortamda oluşturulan birtakım karşılıkları bulunuyor. Bunlar bir sanat formu, fotoğraf, edebi bir yazı ve daha pek çok nitelikte eser olabilir. NFT’nin değeri, eşsiz olmasından gelir. Yani bir NFT aldığınız zaman başka hiç kimsede olmayan dijital bir varlığa sahip olmuş olursunuz. NFT sahibi olmayı, kendinize dijital ortamda orijinal bir kod edinmek gibi düşünebilirsiniz.

Comments are closed.

Navigate