“Usta Kasap sosyal medya platformunun sektöre katkısı çok büyük”

Sektörde bilgi paylaşımını artırmak, iletişim ağını güçlendirmek, mesleğin gelişimine katkı sağlamak amacıyla kurulan, Usta Kasapların buluşma adresi Şenpiliç Usta Kasap sosyal medya platformunun ilk konuklarından Burcu Güneş, bu sayıda Şenlik’in konuğu oldu.

Usta Kasap Burcu Güneş 2009 yılında Balıkesir Üniversitesi Et Endüstrisi Bölümü’nden mezun olduktan sonra Şenpiliç’in Alifuatpaşa Fabrikası’nda stajını yapmış. Ardından Bursa’ya yerleşerek iş hayatına atılmış. “Şenpiliç sektörde çok iyi bir yerde ama stajımı orada yaptığım için her şeyden önce benim kalbimde çok güzel bir yerde” diyen Güneş, 2013 yılında BRC Lüks Et markasını kurarak kendi işini yapmaya başlamış. Usta Kasap Burcu Güneş, kendi reçetesi olan özel ürün fikirlerinin nasıl ortaya çıktığını, tezgâha kadın eli değmesinin önemini ve Usta Kasap sosyal medya platformunun sektöre katkılarını anlattı.

TOPTANDAN PERAKENDEYE GEÇİŞ

“Ette toptan ve perakende birbirinden ayrı işler. Ben öncesinde işin toptan kısmını öğrendiğim için kasap dükkânı açmış olmama rağmen gelen müşteriye hitap edemiyordum. O nedenle toptan satışa yöneldim. Derken, 2019 yılında başlayan global salgından tabii ki biz de etkilendik ve personel çıkartmak istemediğim için bir şeyler yapılabilir diye düşündüm ve böylece perakende hizmet vermeye başladık.”

“KENDİ REÇETEMİZ OLAN PİŞİRMEYE HAZIR PİLİÇ ETİ ÜRÜNLERİ YOLDA”

“Bizim müşteri profilimiz genellikle eti ve ne yediğini bilir. Bu nedenle bilinçli tüketici üretimde ve satışta fark yaratıyor. Fakat perakende satışa başladığım ilk zamanlar bu anlamda zordu. Pişirmeye hazır yaratıcı ürün sunma fikri de böyle ortaya çıktı. Mesela, eti kaplama fikri gibi… Biftek satmamız lazım ama sade biftek çok rağbet görmediği için ona katma değer sağlamamız gerekti.

“Ürünlerin yapımı bana ait. Ürün tasarımı, sunum ve yemek benim olmazsa olmazım. Kendi reçetemizle hazırladığımız otuz iki ürünümüz var. Değerli et grubu ve kırmızı et grubuna dair her ürün mevcut. Özel ürünlerimizin hepsinde de değerli etleri kullanıyorum. Şu anda iki tane ürünümüz tescilli, üç tanesinin de tescili yolda. Önümüzdeki günlerde kendi tariflerimiz olan piliç eti ürünlerimizi de tezgâhta sunacağım. Kapalı ambalajlı, pişirmeye hazır ürünler düşünüyoruz. Bunlar tüketicilerin evlerinde paketlerini açıp hemen pişirebilecekleri ürünler olacak.

“TEZGÂHA DAHA ÇOK KADIN ELİ DEĞMELİ”

“Kasaplık kadın için zor bir iş olsa da kesinlikle daha çok kadın usta kasabımızın olması lazım. Tezgâha kadın elinin değmesi çok önemli çünkü kadının gözüyle erkeğin gözü, kadının eliyle erkeğin eli aynı
değil. Aynı şekilde erkeğin gücüyle kadının gücü de aynı değil. O nedenle, sirkülasyonu da fazla olduğu için bizim işimiz tamamen ekip işi, tek başına olmaz.”

“ARTIK TEZGÂHLAR DEĞİŞMEYE BAŞLADI”

“Marketlerin, şarküterilerin, peynircilerin tezgâhları gelişirken kasapların tezgâhları pek değişmedi. O nedenle ya tezgâhlar değişecek ya da sektör bitecek çünkü tüketici artık eti ellemek istemiyor ya da dümdüz eti satın almak istemiyor. Dolayısıyla bu kadar değerli bir mesleğin hem görsel olarak hem pazarlama olarak gelişmesi gerekiyor. Şenpiliç’in hayata geçirdiği Usta Kasap sosyal medya platformunun da bu anlamda sektöre katkısı çok büyük. Etkileşimi artırıyor ve vizyon katıyor. Tüm Usta Kasapları ve sektörün gelişimini takip edebiliyoruz. Örneğin, BRC Lüks Et’in videoları paylaşıldığı günden bu yana binlerce kişi tarafından izlendi ve hala da izlenmeye devam ediyor. Özellikle meslektaşlarımdan dönüş aldığım zaman daha çok hoşuma gidiyor. Bunun yanında Usta Kasap YouTube kanalı üzerinden izleyerek dükkânımıza gelen müşterimiz de çok oldu. Benim de sosyal medya hesaplarımda takipçi sayım çok arttı.

“Ben de Usta Kasap paylaşımlarını yakından takip ediyorum. Özellikle değerli etle ilgili videolar daha çok ilgimi çekiyor. Paylaşılan ürünlerin tariflerini ya da herkesin çok iyi bilmediği kesim tekniklerini merak ediyorum. O nedenle Usta Kasap platformu devam etmeli.”

“USTA KASAP” KİME DENİR?

“İyi bir tezgâh her şeyden önce çok temiz olmalı. Ürünler birbirine temas etmemeli, birbirine çok yakın olmamalı ve hepsi ambalajlı sunulmalı. Ürün çeşidi bol ve hepsi taze olmalı.

“Kasaplık sevmeden yapılamaz. Mesleği sevmelisiniz, eti sevmelisiniz ve işin her alanında severek yer almalısınız. Artık bu sektörde de bazı şeyler eskisi gibi değil. Örneğin, küçük bir kasap olsanız bile etin sirkülasyonunu sağlamak için ufak da olsa toptan satışınız olmalı.

“Kasaplık mesleğinin alanı çok geniş. Değerli et, toptan et, tezgâh satışı birbirinden ayrı işler. Bunların arasında koordinasyonu sağlayabilecek, bu işi gerçekten seven biri kasap olabilir. Sevmeyene ne kadar öğretsen de mesleği yapamaz. O nedenle Usta Kasap işine mesai harcar, hep işinin başında durur ve dükkânını evi sayar.”

Comments are closed.

Navigate