Sağlıklı Bir Kalp İçin Bunlara Dikkat

Uzun ve sağlıklı bir yaşam için kalp sağlığı büyük önem taşıyor. Sadece beslenme şeklinizle değil, gerçekleştirdiğiniz günlük aktiviteler de kalp sağlığınızda rol oynuyor. Yaşam tarzınızda yapacağınız ufak tefek değişikliklerle hem kalp hem de genel olarak sağlığınızı korumanız mümkün.

Kalp sağlığınız için ilk olarak beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirmeniz gerekiyor. Doğru beslenmek, diyet yapmak anlamına gelmiyor. Düzenli beslenmeye özen göstermeniz yeterli. Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu unutmayın. Güne mutlaka sağlam bir kahvaltı ile başlayın. Her gün 3 ana öğün ve 2 ara öğün olmak üzere 5 öğün yemek yiyin. Sabah, öğle ve akşam yemeklerinin yanı sıra ara öğünleri meyve ve kuruyemişle geçirin. Öğün atlamamaya özen gösterin. Bol miktarda sebze ve meyve tüketin. Kırmızı et yerine kümes hayvanları ve az yağlı etler tüketin.

Su İçme Alışkanlığı Edinin

Su içmek sadece kalp için değil vücudunuzun tamamı için çok önemli. Bol su içme alışkanlığı edinin. Sağlıklı bir bireyin günde ortalama 2 litre su içmesi gerektiğini unutmayın. Su içme alışkanlığınız yoksa kendinize bir şişe edinin ve yanı başınızda tutun. Gözünüzün şişeye değdiği her an bir bardak su için. Ayrıca suyu sevmek için su şişesinin içine mevsim meyvelerinden koyup, suyu aromalı bir hale getirip, daha keyifli içebilirsiniz.

İdeal Kilonuzu Bulun

Fazla kilolar birçok hastalığın temelini oluşturuyor. Bu yüzden kalp sağlığınız için ideal kilonuzu bulup, bu kiloyu koruyun.

Düzenli Egzersiz Yapın

Sağlıklı bir yaşam için spor yapmak da büyük önem taşıyor. İlgilendiğiniz bir spor dalı varsa o dalda kendinizi geliştirebilirsiniz. Yapacağınız sporu seçerken vücudunuzu ve varsa sahip olduğunuz hastalıkları göz önünde bulundurmalısınız. Haftada 3 gün en az 30 dakika egzersiz yaparak kalbinizi koruyabilirsiniz. Egzersizin yanı sıra yakın mesafeler için araba yerine yürümeyi, asansör yerine merdiven çıkmayı tercih edin. Her gün düzenli olarak gerçekleştirilen yürüyüşler de sağlıklı bir kalbin anahtarlarından biri.

Stresten Uzak Durun

Stres ve sıkıntı kalp ve damar hastalıklarının tetikleyici birer unsuru olarak görülüyor. Bu yüzden mümkün oldukça stres ve sıkıntıdan uzak durmaya özen gösterin. Bazı yoga teknikleriyle rahatlayabilirsiniz. Stresi kontrol altına alamıyorsanız bir uzmandan da yardım alabilirsiniz.

Kalbin Düşmanı Sigara

Bilim insanlarının yaptığı birçok araştırma sonucunda sigaradan uzak duran birçok insan kalbini koruyor. Sigara kullanmak kalp damarlarını tıkayarak kalp krizine neden olabiliyor. Sigara dumanına maruz kalmak da riski artırıyor. Bu yüzden sigara kullanmayın ve kullanılan ortamda bulunmayın.

Hem kalbini korumak isteyen bireyler hem de mevcut bir kalp hastalığı bulunan kişiler için bir egzersiz planının oluşturulması ve bunun bir yaşam tarzı haline getirilmesi önemlidir.

Comments are closed.

Navigate