“İyi ki de Şenpiliç’le Çalışıyoruz”

Adana’da bulunan Vitamin Gıda’nın ikinci nesil temsilcisi Mehmet Şahin ile bir araya geldik. Şahin bizlere Vitamin Gıda’yı ve firmanın Sarıçam İlçesi Yeni Yayla Köyü’nde bulunan broyler çiftliğini anlatırken, Şenpiliç’le iş birliklerini, Türkiye’de broyler piliç yetiştiriciliğini ve beyaz et sektörünü değerlendirdi.

“1990 yılında babam ve iki amcam ortak olarak Vitamin Gıda’yı kurmuşlar. Vitamin Gıda kuruluşundan itibaren 2015 yılına kadar süt ve süt ürünleri üretimi üzerine gelişip büyümüş bir şirket. Şu anda da süt ve süt ürünlerinde ham madde satışı ve üretim faaliyetleri devam etmekle birlikte, 2015 yılından itibaren inşaat, lojistik ve inşa ettiğimiz sekiz broyler piliç kümesiyle beyaz et sektöründe de faaliyet göstermeye başladı. Şirketimizin adının ‘Vitamin’ olmasının sebebi ise 1990 yılından beri sağlıklı ürünler üretiyor ve dağıtıyor olmamız.”

“ŞENPİLİÇ’LE ÇALIŞMAK ÇOK DOĞRU BİR KARAR OLDU”

“Şenpiliç, birlikte çalışmaya başlamadan önce de son derece kaliteli ve güvenilir olarak bildiğimiz bir markaydı. 2018 yılında bölgemize gelmesiyle Şenpiliç’i daha yakından tanıdık ve Bölge Müdürümüz ile de yaptığımız görüşmeler doğrultusunda iş birliğimize başladık.

“Şenpiliç’le birlikte çalıştıkça ne kadar doğru bir karar verdiğimizi daha iyi anladık ve iyi ki de bir araya gelmişiz diyoruz. Şenpiliç’le çalışmaktan çok memnun olmamızın sebebi Şenpiliç’in verdiği güven ve üreticileriyle birebir iletişime verdiği önem… Şenpiliç biz üreticileri her alanda destekliyor. Kendimizi geliştirmemize, işimize teknoloji katmamıza, büyümemize fazlasıyla destek oluyorlar. Yani profesyonellerle çalışıyoruz.

“2018 yılından önce kapasitemiz 240.000 idi, Şenpiliç’le birlikte kapasitemizi 580.000’e, kümes sayımızı da on ikiye yükselttik. Bu artışta Şenpiliç’in katkısı çok büyük. Biz Şenpiliç’in hedefleri doğrultusunda ilerliyoruz ve birlikte büyüyoruz.”

“BEYAZ ET SEKTÖRÜNÜN ÖNÜ ÇOK AÇIK”

“Vitamin Gıda olarak çok uzun yıllar üretimini yaptığımız ürünlerin pazarlamasını da yaptık. Benim görüşüme göre pazarlamanın kurumsal firmalar tarafından yapılması daha doğru. Broyler piliç de üretime dayalı ve çok değerli bir iş kolu. Bizim de fason broyler piliç üretimine girme nedenlerimizden biri üretime dayalı iş yapıyor olmak. Bir diğer nedeni ise beyaz et sektörünün önünün çok açık olması….

“Beyaz et gibi çok önemli bir gıda ürününü, son derece köklü ve güvenilir bir marka adına yapıyoruz. Bu ürünün pazarlaması da Türkiye çapında profesyonel ekiplerce yürütülüyor. Böylelikle güçlü bir iş birliği oluşuyor.”

“KUŞAK ÇATIŞMASI DEĞİL, EKİP ÇALIŞMASI”

“Ben Vitamin Gıda’da ikinci nesilim… Babam ve amcalarım işin mutfağından gelmişler. Ben üniversite mezunuyum, inşaat mühendisiyim. Eğitim çok önemli olmakla birlikte büyüklerimin yanında yetişerek çok şey öğrendim, onların tecrübelerinden çok faydalandım.

“Büyüklerimiz bu şirketi özveriyle bir noktaya taşıdılar. Onların deneyimleri ve öngörüleri çok önemli ve değerli. Ben de ikinci nesil olarak elimden geldiğince Vitamin Gıda’yı geldiği noktadan daha da ileriye taşımak istiyorum. Tabii ki nesil farkının etkisiyle bazı yerlerde ufak tıkanmalar yaşansa da mutlaka çözüm bulunuyor.

“Büyük hedeflerimiz var. Daha kurumsal hale gelmek ve daha da büyüyebilecek şekilde işletme yapısını geliştirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Ben de büyümek ve gelişmek için güçlü iş birlikleriyle, sağlam adımlarla, cesur ve vizyoner bir yaklaşımla yol almaya çalışıyorum. Büyüklerimiz daha geleneksel yöntemlerle iş yapıyorlardı doğal olarak, ben de ikinci nesil olarak daha farklı bir bakış açısını büyüklerimizin tecrübeleriyle birleştirmeye çalışıyorum Tabii bu noktada her geçen gün gelişen ve değişen teknolojinin genç nesiller tarafından daha hızlı ve kolay takip edilebiliyor olmasının da etkisi var. Örneğin, işe başladığımız zaman üretim tesislerimizde kullandığımız teknoloji, sistemler, kontrol panoları, sensörler eski idi. Şimdi ise ileri teknoloji otonom sistemlerle ve buna entegre firmalarla çalışıyoruz.

“Sonuç olarak, bizden önceki kuşaktan öğrendiklerimize ikinci nesil olarak bakış açımızı ekleyerek, Şenpiliç’in işimize entegre ettiği ileri teknolojiyle vizyoner yaklaşımını da birleştirince çok güzel işler başarılacağını düşünüyorum.”

ŞENPİLİÇ’İN YENİ İLERI TEKNOLOJİ SİSTEMI: TELEMETRİ

“Şenpiliç de son dönemde hayata geçirdiği ‘telemetri’ isimli sisteminin uygulaması için bizi pilot kümeslerden biri seçti. Telemetri sistemi kapsamında kümeslerimizin hepsine ısı, karbondioksit ve nem sensörü, hava hızı, aydınlatma ve ağırlık ölçer, enerji kesintisi uyarısı sistemlerini entegre etti. Şu anda Vitamin Gıda’nın on iki kümesinde de bu sistem aktif olarak çalışıyor. Şenpiliç de merkezden 24 saat kontrolünü gerçekleştiriyor.

“Telemetri sistemi ile telefon üzerinden de kümeslerin kontrolü sağlanabiliyor. Biz üreticiler de telefonlarımızdan civcivin girdiği ilk günden fabrikalara nakliye edildikleri güne kadar günlük ısı, nem, karbondioksit ölçümlerini ve değişimleri, kayıplar da dahil olmak üzere tüm değerleri grafikler ve analizler olarak görebiliyoruz. Bu sistem sayesinde geçmiş değerleri de görebiliyor ve böylelikle karşılaştırma yaparak performans değerlendirmesi yapabiliyoruz. Aynı zamanda Şenpiliç de kümeslerimizi uzaktan erişimle kontrol etmiş, yani gözlem altında tutmuş oluyor.”

“ŞENPİLİÇ TEKNOLOJİYİ İŞİMİZE ENTEGRE ETMEKTE ÇOK BAŞARILI”

“Sonuç olarak telemetri hem yaptığımız işte kendimizi geliştirmemiz hem de gerekli durumlarda kümeslerimize uzaktan erişim sağlayabilmemiz açısından çok başarılı bir sistem. Bizim açımızdan da çok olumlu ve güzel bir gelişme. Çok memnunuz. Şenpiliç son teknolojiyi sektörümüze ve işimize entegre etmekte çok başarılı.”

“ŞENPİLİÇİN PROFESYONEL EKİPLERİYLE BAŞARILIYIZ”

“Şenpiliç’le iş birliğine başladığımız ilk günden bugüne kadar her civciv döneminde performansımızı bir öncekine göre yükselterek ilerliyoruz. 2022 yılının başından bu güne kadar da performansımızı hem EPEF (Avrupa Verimlilik Endeksi), hem yem dönüşüm oranı (FCR), hem de kilogram olarak artırdık ve artırmaya devam ediyoruz. Bu performans artışında Şenpiliç’in katkısı çok büyük. Veteriner hekimlerimiz, saha ekiplerimiz, biyogüvenlik ekibi, Bölge Müdürümüz ve tüm Şenpiliç ekibi sayesinde bu işi başarıyla yürütüyoruz.

“Vitamin Gıda olarak Şenpiliç’in üreticisi olmanın yanı sıra yem nakliyesi ve canlı hayvan sevkiyatı konusunda da iş birliği yapıyoruz. Üç yem tırı ve iki canlı hayvan sevkiyat aracı olmak üzere beş araçla hizmet vermekten çok memnunuz. Ümit ediyoruz ki, ileride araç sayımızı artırarak daha geniş çaplı hizmet sunabiliriz. Şenpiliç’in üreticilerine ayrı bir kazanç kapısı olarak bu iş birliklerini de sağlıyor olması yatırım yapabilmemiz, işimizi geliştirmemiz ve iş birliğimizi güçlendirmemiz açısında da çok iyi.”

“İYİ BİR YETİŞTİRİCİ OLMAK BİYOGÜVENLİKLE BAŞLIYOR”

“İyi bir yetiştiricinin öncelikle biyogüvenlik tedbirlerini çok iyi alması gerekiyor. İkinci olarak daima işinin başında olması, iyi bakıcılarla ve teknik personelle birlikte çalışması gerekiyor. Şu anda bizim kümeslerimiz veteriner hekimlerden oluşan bir ekip ile bir teknik ekibin sürekli kontrolü altında. Doğru ekip ve gelişen teknolojinin entegrasyonuyla sağlanan daimi kümes kontrolü ile başarılı bir yetiştirici olmak zor değil.

“Bence yetiştiricilikte şu an yaşanan en büyük sıkıntılardan biri yeni kümes yapmanın yüksek maliyetler gerektiriyor olması. Biz de broyler yetiştiriciliğinde kendimizi geliştirerek büyümek istiyoruz ama büyümek için kaynak gerekiyor.

“Bir diğer sıkıntı ise Türkiye’de kişi başı yıllık piliç eti tüketim miktarının Amerika ve Avrupa ülkelerine göre az olması… Tüketimin artırılmasına yönelik doğru bilgilendirmelerin sağlanması sektörün gelişmesine çok daha büyük katkılar sağlayacaktır.”

Comments are closed.

Navigate